Ushtria e Kosovës [FSK] po bëhet gjithnjë e më shumë tamam ushtri. Me qëllim modernizimin gjithëpërfshirës të saj, Kosova do të blejmë 14 automjete ushtarake BMC Vuran 4×4 nga Republika e Turqisë.

Kosova do të blejë 14 automjete taktike ushtarake BMC Vuran 4×4 (TTZA) nga Turqia si pjesë e modernizimit ushtarak gjithëpërfshirës që ka filluar kohët e fundit.

Modernizimi i ushtrisë përfshin 10 vjet trajnim, reformë dhe prokurim të jashtëm të pajisjeve ushtarake dhe parashikon që Kosova të ketë një ushtri të pajtueshme me NATO-n, shkruan media turke Yeniakit.Planet për blerjen e pajisjeve ushtarake përfshijnë mbështetjen nga një buxhet prej 5.2 milionë euro për blerjet nga SHBA përmes Shitjeve të Huaja Ushtarake – FMS.

Në vitet e fundit, Kosova i ka bërë të qarta synimet e saj për të krijuar një ushtri të rregullt, përkundër reagimit të mundshëm nga Serbia. Ky synim u mbështet gjithashtu nga SHBA dhe Gjermania. Aktualisht, në Kosovë ka ende rreth 3 mijë e 800 persona që janë personal të NATO-s, ose siç njihen ndryshe si “KFOR”.

Cilat janë specifikat e automjeteve ushtarake goditëse BMC “Vuran” 4×4Automjetet ushtarake të armatosura me shumë qëllime dhe 4×4, janë anëtare të familjes së prodhuesve të automjeteve ushtarake goditëse të zhvilluara nga BMC.

Ato prodhohen me kapacitet bartës prej nëntë personash, mbrojtjen e lartë dhe lëvizshmërinë, kabina dhe dritaret e blinduara. Sediljet thithëse të goditjeve sigurojnë mbrojtje ndaj minave dhe kërcënimeve balistike. Automjetet “Vuran” gjithashtu shquhen për kamerat e përparme dhe të pasme, sistemin automatik të shuarjes së zjarrit, tiparin e inflacionit qendror të gomave, opsionin e stacionit automatik të armëve me telekomandë, karakteristikat e ngrohjes dhe ftohjes A/C.

Kujtojmë se së fundmi Ministria e Mbrojtjes ka bërë të ditur se do të blejnë edhe katër dronë ushtarak për Forcën e Sigurisë së Kosovës, të cilët do të shërbejnë në përgjithësi për vëzhgim dhe zbulim.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *