Vezët janë një pjesë mjaft normale e shumë mëngjeseve në mbarë botën. Por a e dini se mënyra se si rriten dhe trajtohen pulat që prodhojnë këto vezë ndikon në cilësinë e produktit të përfunduar? Ka disa dallime mjaft të dukshme midis vezëve të pulave që rriten në fabrikë dhe vezëve të pulave që janë të lira.

Vezët e pulave që rriten në fabrikë: Këto vezë zakonisht merren nga pula që nuk bëjnë jetë veçanërisht të shëndetshme. Këto pula zakonisht grumbullohen në 67 centimetra katrorë hapësirë ​​dhe janë të mbushura me ushqime plot me ant!biotikë. Kjo do të thotë se ato nuk kanë hapësirë ​​për të hapur krahët apo edhe për të lëvizur përreth. Nuk mund të dalin jashtë asnjëherë.

Vezë nga pulat e rritura në liri: Jetojnë në hambarë të hapur dhe nuk detyrohen të futen në kafaze. Si të tilla ato janë në gjendje të dalin jashtë, të kullosin ushqimin dhe të hanë një dietë më të mirë, më të shëndetshme dhe natyrale.

Sot është e vështirë të gjesh vezë bio por zgjedhja më e mirë është të blini nga një kompani ose organizatë që shet vezë që janë të çertifikuara si organike ose të çertifikuara si produkte të qëndrueshme vendase. Kjo do të thotë që pulat e tyre ushqehen me ushqime natyrale dhe jetojnë në kushte më të mira.

Ngjyra e vezëve: Një mënyrë tjetër për të dalluar vezët e pulave që rriten të lira dhe vezët e kultivuara në fabrikë është përmes ngjyrës së të verdhës së tyre. Ngjyra e të verdhës së vezës përcaktohet nga ajo që ha pula.

Ja se si të dalloni. Të verdha të verdha-portokalli të errët vijnë nga pula që hanë bimë me pigmentin xantofile. Kjo përfshin ushqime si misri i verdhë, jonxha dhe madje edhe shumica e bimëve jeshile.

Të verdha të verdha të zbehta: Vezët me të verdhën e zbehtë janë zakonisht nga pulat që hanë ushqime të buta si elbi, miell misri i bardhë ose gruri. Megjithatë, vini re se disa vezë të kultivuara në fabrikë kanë të verdha të lyera artificialisht për t’i bërë ato të duken më të errëta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *